Khamis, 24 November 2011

Resepi | Sambal Tumis Udang Petai

                                                                             


Bahan :
6 ekor udang bersaiz L
1 papan petai
2 sudu besar cili boh ( bawang besar,bawang putih & cili kering )
1/2  cawan air asam jawa
1 sudu kecil garam
1 1/2 sudu besar gula
1 cm belacan





                                                                                     

Cara membuatnya :
1 Petai di belah dua.
2 Udang di goreng terlebih dahulu.Angkat dan ke tepikannya.
3 Panaskan minyak,masukan cili boh,belacan dan air asam jawa.Kacau hingga naik minyak.
4 Masukan garam dan gula.Kacau hingga rata.
5 Akhir sekali,masukan petai.Kacau,masukan udang.Kacau hingga sebati.
6 Siap di hidangkan.

memo : family favorites:-)makan bersama nasi panas,lagi sedap!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan