Jumaat, 25 November 2011

Resepi | Bubur Pengat Pisang Pekat

                                                                               
Bahan :
7 sisir pisang
1 cawan gula merah
1 ketul kecil gula melaka
1 sudu kecil sagu
3 sudu kecil gula
2 cawan santan
1 helai daun pandan


                                                                             

Cara membuatnya :
1 Pisang di buang kulit dan di hiris.
2 Masukan santan,daun pandan dan kacau.Selepas itu,masukan gula melaka.Kacau hingga larut.
3 Bila gula melaka larut,masukan gula merah.Kacau hingga larut bersama gula.
4 Angkat dan tapis.Supaya ke semua bahan tadi larut.
5 Masakan kembali dengan masukan sagu.Kacau hingga sebati.
6 Akhir sekali,masukan pisang.Kacau sekejap supaya pisang tidak terlalu lembik.
7 Siap di hidangkan.



                                                                               
 memo : malam - malam,teringin nak makan bubur pengat pisang!:-)Pekat kuahnyee..!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan