Khamis, 1 Disember 2011

Resepi | Masak Lemak Putih Kubis Sarat





Bahan :
sayur kubis
8 ekor udang bersaiz L
2 keping fucuk
sayur suhun
2 batang cili merah
1 biji bawang besar
1 sudu besar udang kering
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air panas
1/2 sudu kecil garam
1 keping tauhu



                                                                                           
Cara membuatnya :
1 Rendam fucuk,sayur suhun selama 10 minit.Untuk melembutkannya.Selepas fucuk lembut,gunting sederhana.
2 Masukan santan pekat ke dalam periuk,Kacau.Bawang besar,cili merah dan udang kering di masukan.Kacau lagi.
3 Masukan tauhu,fucuk,sayur suhun & udang.Kacau rata,masukan garam & sayur kubis.Kacau.
4 Tambahkan sedikit air panas.Kacau hingga rata.
5 Siap di hidangkan.



                                                                           

memo : mak oi..saratnya lemak kubis:D

Tiada ulasan:

Catat Ulasan