Sabtu, 24 Mac 2012

Asam Rebus Ikan Pelaling Nenas

                                                                           
Salam pagi sabtu dihulurkan untuk anda semua.Sarapan apa pagi ni?Tahu ke apa aktiviti riadah hari ni?Diharap semua gembira bersama keluarga.Semangat pagi-pagi sudah nak masukan entry baru!My entry untuk pagi ini,RESEPI.Resepi apa?Asam rebus ikan pelaling nenas.




                                                                                    
Bahan :
Beberapa ekor ikan pelaling
Beberapa kerat nenas
6 biji bendi
1 biji bawang besar*
1 biji bawang putih*
2 biji cili merah*
2 biji cili api kampung*
1 cm belacan*
1 cm kunyit hidup*
1 biji buah keras*
2 batang serai
1 helai daun kunyit
2 tangkai daun kesum
2 keping asam gelugor
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Cara memasak :
Kisarkan kesemua bahan yang bertanda merah sehingga halus.
Panaskan air,masukan bahan kisar tadi.Gaul hingga rata.
Masukan serai,daun kunyit,daun kesum,nenas dan bendi.Gaulkan sekali hingga naik bau.
Masukan garam dan gula.Gaul lagi hingga rata.
Masukan asam gelugor dan ikan.Gaul pelahan-lahan ( takut ikan hancur ).
Biarkan samapi mendidih kuahnya.
Siap dihidangkan.

memo : teringin pulak nak makan asam rebus:-)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan