Selasa, 29 November 2011

Resepi | Sup Ayam



                                                             
Bahan :
tulang & dada ayam
3 biji ubi kentang
1/2 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 cm halia
1 bunjut rempah sup ( Adabi )
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
bunga lawang
secubit garam
daun sup



                                                                                           
Cara membuatnya :
1 Rebus ubi kentang,sehingga lembut.
2 Bawang besar,bawang putih,halia di kisar halus.
3 Panaskan minyak,Tumis bahan yang di kisar tadi.Masukan sup bunjut,buah pelaga,kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih.Biarkan ianya pecah minyak.
4 Masukan ayam dan lobak merah.Kacau,biar seketika.
5 Masukan ubi kentang yang telah di rebus tadi.Masukan 1/2 cawan air panas dan secubit garam.
6 Kacau hingga rata,masukan daun sup.Biarkan mendidih.
7 Siap di hidangkan.


                                                                                   

 memo : selalunya my husband akan makna bersama sambal cili kicap:-)sangat pedas..!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan